Sfeerverlichting in huis met een goed doordacht lichtplan

Verlichting is een échte sfeermaker. Niet alleen in de woonkamer of keuken, maar eigenlijk in elke ruimte van het huis. Sfeerverlichting kan heel goed worden gecombineerd met functionele verlichting, zeker in jouw interieur. Op deze manier kun je op aangename wijze een boek lezen, maar geniet je tegelijkertijd ook van een warme ambiance. Sfeerverlichting in huis creëer je met een goed lichtplan. Hoe je dat doet? In dit blog vertellen we je er alles over.

Het verschil tussen functioneel licht en sfeerverlichting

 Voor je begint met het zelf maken van een lichtplan, is het goed om te weten wat de verschillen zijn tussen sfeerverlichting en functioneel licht. Daarnaast is het verstandig om het interieur eerst van functionele verlichting te voorzien, voordat je nadenkt over sfeerlicht. 

 Functioneel licht kan een dimbare lamp boven de eettafel zijn, maar ook led-spots in de keuken, op de badkamer of op andere plaatsen waar je wilt kunnen beschikken over voldoende licht. Deze verlichting is dus vooral praktisch en functioneel.

 Sfeerverlichting kunnen bijvoorbeeld spots zijn met zacht licht, een opvallende industriële hanglamp boven de salontafel of een design lamp. Ze geven de ruimte een fijne ambiance maar kunnen ook bepaalde objecten uitlichten. Denk maar eens aan een kunstwerk aan de muur of een gezellig zithoekje bij het raam.

Zelf een lichtplan maken voor de woonkamer

Sfeerverlichting in huis begint met een goed lichtplan. Deze kun je zelf maken, maar ook uitbesteden is een optie. Als je jouw interieur van een goede lichtverdeling wilt voorzien, kunnen de onderstaande stappen je helpen bij het opstellen van een goed lichtplan. Je begint met het plan als je de ruimte al hebt voorzien van functionele verlichting.

  • Maak een schaaltekening van de betreffende ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer. Geef ook aan waar de meubels staan én op welke plaats je de beschikking hebt over stopcontacten. Laat de plaats van de elektriciteitspunten echter niet afhangen van je keuze in sfeerverlichting. Een stopcontact of een schakelaar is eenvoudig bij te plaatsen als dat nodig is.
  • Bepaal de plaats van de sfeerverlichting op de tekening. Bijvoorbeeld boven het dressoir, gericht op het schilderij dat aan de muur hangt of juist in dat donkere hoekje. Geef ook aan welke soort sfeerverlichting je hier graag zou willen zien.

Nu je weet waar je jouw sfeerverlichting in huis wilt plaatsen en welke lampen je daarvoor nodig hebt, is het tijd om op zoek te gaan naar de juiste lampen en verlichting. Twijfel je toch nog over de lichtverdeling of wil je het laten maken van een lichtplan liever uitbesteden aan een vakman? Bij LumiMe staan we graag voor je klaar. We voorzien je graag van een goed lichtadvies voor jouw interieur. Daarnaast bieden we je ook een ruime keuze aan diverse sfeerverlichting zoals design lampen, multifunctionele verlichting, dimbare én draadloze lampen.

LUMIME COLLECTIE